HTML

Biztosítás

Biztosítással kapcsolatos információk.

Friss topikok

Módosították a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási törvényt

2010.04.12. 11:14 B.Andrea

Az autós és a biztosítási szakma homlokegyenest eltérő módon ítéli meg az április 1-jén hatályba lépett kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) törvény módosítását. A biztosító társaságok például rossz április tréfának tartják és az Alkotmánybírósághoz fordultak, míg a gépjármű importőrök és a márkakereskedők üdvözölték a jogszabály változást, bár ők sem teljesen elégedettek vele.

Vegyük például azt, hogy a kgfb-ről szóló jogszabály április 1-jén hatályba lépett módosításában sehol nincs leírva, hogy a karambolos autót kötelező márkaszervizbe vinni. Magyarországon összesen mintegy 10 ezer legális szakszerviz szerepel a nyilvántartásban, s ebből nagyjából 1000 a márkaszerviz. Az átlagos márkaszervizekben a rezsióradíjak 5-9 ezer forint között változnak, az alkalmazott technológiától és eszközöktől függően. Kétségtelen tény, hogy egyes luxus autók esetében a rezsióradíj eléri a 13 ezer forintot, de nem ez az általános.

Az új jogszabály a kárszemlével kapcsolatban azt határozza meg, hogy a biztosítónak a kárszemlét követően 8 napon belül kell jelezni, hogy a balesetes gépkocsi részt vehet-e közúti forgalomban. Ha időlegesen ki kell vonni az autót a forgalomból, akkor a biztosítónak egy nyilatkozatot kell kérnie a kocsi üzembentartójától, hogy a helyreállítás, a kárfelvételi eljárás befejeztét követő 8 munkanapon belül megtörténik. Ha ilyen nyilatkozatot nem kap a biztosító, akkor értesíti a közlekedési hatóságot, amelyik elvégzi a műszaki vizsgálatot. Ha a vizsgabiztos a járművet véglegesen alkalmatlannak találja, kivonja a forgalomból. Ha javítható, akkor csak a forgalomban tartást tiltja meg, míg ha műszakilag alkalmasnak minősíti a járművet a közúti közlekedésre, erről értesíti a hatóságot.

Szólj hozzá!

Címkék: biztosítás kötelező

A bejegyzés trackback címe:

https://biztosito.blog.hu/api/trackback/id/tr991914040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása