HTML

Biztosítás

Biztosítással kapcsolatos információk.

Friss topikok

Vihar és árvíz: a casco fizet, a kötelező nem

2010.06.08. 13:04 B.Andrea

Az elmúlt napok viharjaiban tömegesen sérültek meg autók az utakon vagy parkolás közben. Ilyenkor a leggyakrabban a tetőkről lesodort cserepek vagy a szélben letört ágak, kidőlt fák okoznak kárt a gépjárművekben. Jó hír, hogy azok, akik casco biztosítással rendelkeznek, számíthatnak kártérítésre. 
A casco tulajdonosok ugyan elszenvedik a kárral járó bosszúságokat, de legalább pénzüknél maradnak, és az anyagi kár minimalizálható. Számukra még akkor is fizet a biztosító, ha például a kocsijuk, amelyet elárasztott a víz, a földfelszín alatti garázsban állt. Ekkor a garázsban okozott ingósági kárra nem terjed ki a lakásbiztosítás, de az autókárt fedezi a casco. Akik nem kötöttek cascot, csak kgfb-t, azok rosszul jártak, ugyanis az ő kocsijukat ért viharkárt csak akkor lehet megtéríteni, ha be lehet bizonyítani, hogy például a háztulajdonos nem tartotta karban a tetőt, ahonnan a cserepeket lesodorta a szél. Általában azonban az autós kénytelen saját zsebből kifizetni az akár több százezer forintra rúgó kárt, ha nincs cascoja. 

Az árvíz által veszélyeztetett területeken fokozott figyelemmel kell vezetni az autótulajdonosoknak, ugyanis a biztosító csak akkor fizet, ha az autót rendeltetésszerűen és megfelelő gondossággal használják. A legtöbb forgalomban lévő autó komolyan károsodik, ha túl mély vízbe hajtanak vele, hiszen ilyenkor vizet kap a levegőszűrőn keresztül a motor, elhajlik a dugattyú vagy a hajtókar. Az ilyen jellegű meghibásodásnál előfordulhat, hogy a casco ellenére a kárt a tulajdonsonak kell kifizetnie, hiszen gondatlansága miatt történt a kár.

Szólj hozzá!

Címkék: biztosítás kötelező casco

A bejegyzés trackback címe:

https://biztosito.blog.hu/api/trackback/id/tr752065502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása